Ta hand om din kniv

Lär dig att ta hand om din kniv, det är inte så svårt som man skulle kunna tro.

Det mest elementära och självklara är att du håller kniven ren och torr, detta är synnerligen viktigt om du råkar har en kolstålskniv. När du har använt kniven och anser dig färdig för stunden skölj eller diska av kniven med diskmedel för hand så att du får bort smuts och fett och rester från dagens arbete. Torka kniven noga och häng upp den på din magnetlist eller liknande. Använd aldrig diskmaskin.

God kökshygien är A&O i ett bra hushåll.

Till ett elementärt underhåll räknas också vård av knivens egg, och det bästa verktyget enligt mitt förmenande är ett traditionellt stålbryne, gärna ett s.k. ”slaktarbryne”. Ett slaktarbryne är lite längre och ovala med en fin huggning.

Så fort du misstänker att din kniv är slö eller lite avtrubbad rekommenderas en 5 á 6 påstrykningar av eggen på vardera sidan i lugnt tempo utan att trycka alltför hårt mot brynstålen. Vinklar och så är inte livsavgörande för kniven i fråga men det är klart bäst om du ligger så nära original eggen som möjligt och det bästa sättet att avgöra det är att använda ögonen.

Lägg kniven platt på brynstålet och res kniven mot brynstålet tills du ser att du har kontakt med knivseggen, – mellan 10 och 20 grader.

Som du säkert förstår så är det meningslöst att försöka bryna kniven om du håller under skäreggens vinkel, då repar du bara knivens ”bredsidor” slipfasen som det också kallas. Det viktiga är att du håller en konsekvent vinkel under påstrykningen och konsekvent blir du genom övning.

När detta inte detta hjälper längre – Ja då är det dags att boka tid hos Knivdoktorn© för en ny grundslipning.

En grundslipning rekommenderas minst en gång om året beroende på kvalitén på dina knivar och hur mycket du använder knivarna i ditt dagliga värv. Är du ett Pro så kanske du måste göra ett besök i halvåret för att upprätthålla en godtagbar standard på ditt skärande.

Det finns många varianter och synpunkter på hur man bäst ska sköta om sin kniv men jag tycker att man kan kosta på sig att vara praktisk. Är du specialintresserad? – Ja då finns det ett flertal alternativ men då krävs engagemang och stort intresse vilket givet är av godo.

Ver peliculas online